Μενού Κλείσιμο

Επίσκεψη στην έκθεση «THE ARCHITECT SHOW 2023» στο METROPOLITAN EXPO

Την Παρασκευή, στις 8/12/2023, οι μαθητές/τριες του τομέα των Εφαρμoσμένων τεχνών, καθώς και του τομέα των Δομικών έργων και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, επισκέφτηκαν την έκθεση “The Architect show2023″, στον εκθεσιακό χώρο «Metropolitan expo”.

Η επίσκεψη αυτή, προτάθηκε από τους καθηγητές των προαναφερθέντων τομέων, στο πλαίσιο των καινοτόμων μαθημάτων του Πρότυπου Επαλ Γλυφάδας, που αφορούν τα μαθήματα της αειφορίας στις δημιουργικές βιομηχανίες.

Κατά την επίσκεψή μας στην εν λόγω έκθεση, οι μαθητές /τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εταιρίες που προάγουν την καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία στο χώρο των υλικών και της κατασκευής, καθώς και τις νέες φιλοσοφίες στο σχεδιασμό, που συνεπικουρούν στην ανάγκη για νέα μοντέλα ζωής. Οι στρατηγικές αντοχής στις φυσικές καταστροφές, ο αειφόρος σχεδιασμός, τα έξυπνα κτίρια, ο βιοφιλικός και ο παραμετρικός σχεδιασμός, η τρισδιάστατη εκτύπωση, καθώς και η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, υποδεικνύουν ένα μέλλον, όπου οι σχεδιαστές  θα πρέπει να είναι  τεχνολογικά γνώστες και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι για να δημιουργήσουν καινοτόμα και βιώσιμα δομημένα περιβάλλοντα.

Ξεκινώντας την περιπλάνησή μας στην έκθεση, είδαμε την παρουσίαση 40 διακριθέντων έργων, Ελληνικών και διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.

Εικόνα 1. Διακριθέντα Αρχιτεκτονικά έργα, παρουσιασμένα από το ηλεκτρονικό περιοδικό archdaily.

Στη συνέχεια, συμμετείχαμε διαδραστικά σε μία εικαστική δημιουργία με την ονομασία  «ifthewallscouldspeak»,με κυρίαρχο άξονα τη μείωση των αποβλήτων και των εκπομπών άνθρακα και την επαναχρησιμοποίηση υλικών για διαφορετική χρήση. Η παρουσίαση αυτή έλαβε χώρα μέσω διάδρασης, όπου οι μαθητές/τριες ενθαρρύνθηκαν να νιώσουν, να δουν και να αγγίξουν τα υλικά που συνθέτουν το περιβάλλον που ζούμε, να εξερευνήσουν τους ήχους τους, την αίσθηση της δροσιάς και της θερμότητας, τις αντανακλάσεις και τις διαθλάσεις, και τέλος τις ψευδαισθήσεις που μόνο ο αρχιτεκτονικός-εικαστικός χώρος μπορεί να δημιουργήσει.

Εικόνα 2. Κάθε δείγμα, αντιπροσωπεύει 15 κιλά άνθρακα που απαιτούνται για την παραγωγή της ποσότητας του τελικού προϊόντος που παρουσιάζεται στην εικόνα.

Στόχος της εικαστικής δημιουργίας  ήταν να εστιάσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις κατασκευές, στην ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και να μεταδώσει  το μήνυμα της αναγέννησης των υλικών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πατήσαμε σε δάπεδο κατασκευασμένο από ανάκτηση βιομηχανικών ραφιών και αγγίξαμε τοίχους από απομεινάρια εξόρυξης μαρμάρου. Ταυτόχρονα, πήραμε το μήνυμα ότι η επαναχρησιμοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών περιορίζει τις εκπομπές άνθρακα, επειδή οι δαπάνες άνθρακα από την εξόρυξη των υλικών κατασκευής, είναι δυσανάλογες με τον στόχο του κτιρίου μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Παράλληλα, οι καινοτόμες τεχνολογίες κατασκευής αειφορικών υλικών, από εταιρείες “startup”στον Ευρωπαϊκό χώρο, διεύρυναν τις γνώσεις των μαθητών/τριών μας, προσδίδοντας τεχνογνωσία. Παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία ειδών υγιεινής με την τεχνολογία 3d printing, αποτελούμενα από 93% άμμο και 7% ρητίνη ,με δυνατότητα παραγωγής σε σχέδιο του πελάτη.

Εικόνα 3. Μινιατούρες ειδών υγιεινής με τεχνολογία 3Dprinting,

αποτελούμενες από 93% άμμο και 7% ρητίνη,

με δυνατότητα παραγωγής “custom-made”.

Επίσης, γνωρίσαμε μια φιλική προς το περιβάλλον λύση που προάγει την κυκλική οικονομία με τη δημιουργία  δαπέδων δεύτερης χρήσης μέσω της επαναχρησιμοποίησης και όχι της ανακύκλωσης του πολυστρωματικού πολυσυστατικού υλικού, το οποίο έχει ένα πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.Τα δάπεδα αυτά εμπεριέχουν ένα από τα πιο αειφορικά υλικά, τον φελλό,ο οποίος αναγεννάται ανά δεκαετία, χωρίς να καταστρέφεται το δέντρο.

Εικόνα 4. Ο φελλός αποτελεί τμήμα των καινοτόμων πλωτών δαπέδων.

Τέλος, ευχαριστούμε τη διεύθυνση του σχολείου, που στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των καθηγητών, προάγει την εξωστρέφεια και συνεπικουρεί στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης των μαθητών /τριών μας.